wat is QR-code

Created on 30 August, 2023 | 823 views | 1 minutes read

wat is QR-code


Een QR-code, afkorting van "Quick Response" (Snelle Reactie) in het Engels, is een soort tweedimensionale streepjescode die verschillende soorten informatie kan bevatten, zoals tekst, URL's, contactgegevens en meer. Het werd ontwikkeld in de jaren 90 door een Japans bedrijf genaamd Denso Wave. QR-codes zijn ontworpen om snel gescand en gedecodeerd te worden, vandaar de naam "Snelle Reactie".

Een QR-code bestaat uit zwarte modules gerangschikt in een vierkante grid op een witte achtergrond. Deze modules kunnen worden gescand met behulp van een QR-codelezer, die vaak beschikbaar is op veel smartphones en mobiele apparaten. Bij het scannen interpreteert de QR-codelezer het patroon van zwarte modules en decodeert de informatie die in de code is opgeslagen.

QR-codes zijn populair vanwege hun gemak en veelzijdigheid. Ze kunnen worden gebruikt in verschillende toepassingen, zoals:

  1. URL-links: QR-codes kunnen webadressen (URL's) opslaan. Bij het scannen kan de QR-code de gebruiker naar de bijbehorende website leiden.
  2. Contactinformatie: QR-codes kunnen contactgegevens zoals namen, telefoonnummers en e-mailadressen coderen. Door de code te scannen kunnen gebruikers de informatie direct opslaan in hun contacten.
  3. Productinformatie: QR-codes op productverpakkingen kunnen gebruikers doorverwijzen naar gedetailleerde informatie over het product, de herkomst en gebruiksinstructies.
  4. Betalingen: Sommige QR-codes kunnen betalingsinformatie bevatten, waardoor gebruikers transacties kunnen uitvoeren door de code te scannen met hun mobiele betaalapps.
  5. Evenementdetails: QR-codes kunnen details van evenementen bevatten, zoals datum, tijd en locatie. Door de code te scannen kunnen gebruikers het evenement aan hun agenda toevoegen.
  6. Wi-Fi-verbinding: QR-codes kunnen Wi-Fi-netwerkinformatie coderen, zodat gebruikers snel kunnen verbinden zonder inloggegevens in te voeren.
  7. Authenticatie: QR-codes kunnen worden gebruikt voor tweefactorauthenticatie (2FA) en inlogverificatie bij diverse online diensten.

Kortom, QR-codes bieden een handige manier om digitale informatie te delen en te verkrijgen door eenvoudigweg de code te scannen met een geschikt apparaat. Als u een specifiek gebruiksscenario in gedachten heeft of hulp nodig heeft bij het genereren van een QR-code, verstrekt u meer details zodat ik u beter van dienst kan zijn.

Updated on 23 July, 2024

Popular posts